Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie racuchy na jogurcie skyr i proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, z tartymi jabłkami w środku. Doskonałe na podwieczorek. Dodatek skyru sprawia, że placuszki są wilgotne i smakują jak serniczki.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1212
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1212
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i cukier. Wlewamy skyr. Ubijamy całość rózgą do połączenia składników. Dodajemy do masy łyżkę oleju, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie możemy dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo placuszki nie będą puszyste. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu dodajemy do ciasta.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżką nakładamy porcje ciasta. Oleju na patelni ma być sporo, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na niedużym ogniu.
Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem! Nasza rada: Z podanej porcji wychodzi 12 placuszków. Jeśli chcemy upiec więcej podwajamy składniki.