Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś, dawno temu, kupowałam czasem gotową mieszankę na racuchy owsiane. Bardzo lubiłam ten produkt, który był propozycją firmy Sante, ponieważ mieszanka miała dobry, prosty skład. A racuszki owsiane z niej przygotowane, zwłaszcza z jabłkami, były na tyle smaczne, że od czasu do czasu smażyła je cała rodzina. Firma Sante, choć istnieje do dziś, już dawno wycofała z oferty mieszankę na racuchy owsiane. A ja postanowiłam usmażyć podobne. W tym celu musiałam spróbować odtworzyć skład gotowej mieszanki, której już nie ma w sklepach.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 421
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2969
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 421
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2969
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Składniki
Do miski wsyp wszystkie suche składniki, czyli mąkę, otręby owsiane, szczyptę soli, sodę oczyszczoną oraz cukier wanilinowy i ewentualnie erytrol lub zwykły cukier. Ja dodałam erytrol, ale następnym razem pominę go, bo w pierwotnym składzie mieszanki Sante nie było cukru (poza cukrem wanilinowym).
Dodaj jeszcze czubatą łyżkę rodzynek, a następnie wymieszaj składniki dokładnie. Na tym etapie możesz wsypać mieszankę do słoika albo woreczka strunowego, aby mieć gotowca jak ze sklepu, po który można sięgnąć później w pośpiechu. Albo na przykład na wyjeździe pod namiot.
W celu przygotowania ciasta na racuchy do suchych składników w misce dodaj 300 ml kefiru lub innego fermentowanego napoju mlecznego. Nie próbowałam dodawać mleka roślinnego, ale z nim racuchy taż powinny się udać, warto sprawdzić.
Wymieszaj dokładnie ciasto i odstaw na 15 minut, aby mogło napęcznieć.
W międzyczasie umyj i obierz ze skórki 2 jabłka,
a następnie pokrój je w małą kostkę i dodaj do miski. Wymieszaj ponownie.
Wykładaj placuszki łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, ja użyłam masła klarowanego.
Gdy spód placka lekko się zrumieni, a na powierzchni ukażą się bąbelki, możesz przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki.
Zrumienione z obu stron racuszki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Z podanej proporcji da się usmażyć około 12-14 placków.
Racuchy owsiane podawaj na ciepło, posypane odrobiną cukru pudru lub z innymi wybranymi dodatkami.
Np. z konfiturą, cynamonem, kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, płynnym miodem, gałką lodów. Smacznego!