Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Risotto z maślakami"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5208
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34467
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2124
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113794
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5208
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34467
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2124
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113794
Składniki
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji 4,90 zł.
Grzyby czyścimy, kroimy i gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Osączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę, leciutko szklimy. Dodajemy osączone grzyby, mieszając, chwilkę podsmażamy.
Na dużej patelni rozpuszczamy resztę masła, wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy ryż. Na dość silnym ogniu, mieszając, smażymy ryż tak długo, aż zrobi się szklisty. Na koniec wlewamy białe wino, mieszamy i gotujemy na lekkim ogniu do chwili, aż ryż wchłonie cały płyn.
W tym momencie, nadal gotując na małym ogniu i delikatnie mieszając, by nie skaleczyć ziarenek ryżu, wlewamy cienkim strumykiem bulion. Gotujemy.
Gdy ryż jest miękki, dodajemy grzyby z cebulką, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Risotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Wartość odżywcza jednej porcji 285 kcal Białko 9,8 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 49 gŹródło: Rewia