Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Risotto z maślakami"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 68
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 121
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1020
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 68
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 121
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1020
Składniki
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji 4,90 zł.
Grzyby czyścimy, kroimy i gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Osączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę, leciutko szklimy. Dodajemy osączone grzyby, mieszając, chwilkę podsmażamy.
Na dużej patelni rozpuszczamy resztę masła, wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy ryż. Na dość silnym ogniu, mieszając, smażymy ryż tak długo, aż zrobi się szklisty. Na koniec wlewamy białe wino, mieszamy i gotujemy na lekkim ogniu do chwili, aż ryż wchłonie cały płyn.
W tym momencie, nadal gotując na małym ogniu i delikatnie mieszając, by nie skaleczyć ziarenek ryżu, wlewamy cienkim strumykiem bulion. Gotujemy.
Gdy ryż jest miękki, dodajemy grzyby z cebulką, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Risotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Wartość odżywcza jednej porcji 285 kcal Białko 9,8 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 49 gŹródło: Rewia