Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na Dzień Dziecka. Każde dziecko będzie nimi zachwycone.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Składniki
Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej. Przelej do miski. Wkrusz drożdże. Mieszaj do czasu aż się rozpuszczą. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. Miskę z rozczynem umieść nad garnkiem z podgrzaną wodą. Przykryj bawełnianą ściereczką. Masło utrzyj rękoma z niewielką ilością maki. Gdy masa będzie jednolita dołóż resztę mąki, cukier, żółtka, jajko i szczyptę soli. Dołóż rozczyn. Zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta. Wałkuj ciasto na kształt koła. Wycinaj z ciasta cienkie trójkąty (patrz zdjęcie). Na szerszej części trójkąta wyłóż konfiturę. Zwijaj ciasto ku środkowi. Zwijaj w rogale. Rogaliki wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.