Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3507

Dodano:

Odsłon: 6039

Idealne na Dzień Dziecka. Każde dziecko będzie nimi zachwycone.

Składniki

  • mąka pszenna- 1 kg
  • masło- 50 dag
  • mleko- 1 szklanka
  • cukier- 4 łyżki
  • drożdże- 10 dag
  • żółtka- 4 szt.
  • jajko- 1 szt.
  • sól- szczypta
  • konfitura
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej. Przelej do miski. Wkrusz drożdże. Mieszaj do czasu aż się rozpuszczą. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. Miskę z rozczynem umieść nad garnkiem z podgrzaną wodą. Przykryj bawełnianą ściereczką. Masło utrzyj rękoma z niewielką ilością maki. Gdy masa będzie jednolita dołóż resztę mąki, cukier, żółtka, jajko i szczyptę soli. Dołóż rozczyn. Zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta. Wałkuj ciasto na kształt koła. Wycinaj z ciasta cienkie trójkąty (patrz zdjęcie). Na szerszej części trójkąta wyłóż konfiturę. Zwijaj ciasto ku środkowi. Zwijaj w rogale. Rogaliki wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń