Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada jabłkowa z ciasta francuskiego"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 68
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 193
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 104
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 68
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 193
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 104
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 1,20 zł
Obrane jabłka i brzoskwinie kroimy w kostkę. Dusimy, aż lekko zmiękną, uważając, by się nie rozgotowały i zachowały kształt.
Sok osączamy. Farsz mieszamy z umytymi, suchymi rodzynkami, płatkami owsianymi i kilkoma kropelkami esencji waniliowej. Mieszamy, studzimy.
Rolkę ciasta rozkładamy. Smarujemy roztopioną łyżką masła. Na ciasto wykładamy owoce, zostawiając pusty margines po jednej, dłuższej stronie. Rolujemy, zaczynając od strony z owocami tak, aby ciasto bez nadzienia zawinąć pod spód.
Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Pieczemy do zrumienienia 20-30 minut w 190oC. Dekorujemy cukrem pudrem i owocami sezonowymi.
Wartość odżywcza jednej porcji 407 kcal Białko 24 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 45 gŹródło: Rewia