Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zaintrygowało mnie pytanie mysz 204 dotyczące ciasta pieniek, po wyglądzie na zdjęciach postanowiłam coś podobnego zrobić chociaż nigdy nie próbowałam oryginału :)))
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
na karpatkę: zagotować szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypać szklankę mąki i energicznie wymieszać (by nie było grudek) jak wystygnie dodać jajka, utrzeć na gładką masę, podzielić na dwie części i upiec każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia
ciasto czekoladowe: utrzeć żółtka z margaryną i cukrem dodać obie mąki kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodać ubitą pianę z białek dobrze wymieszać podzielić na dwie części i każdą oddzielnie upiec na takiej samej blaszce co karpatkę
masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy
robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu (zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo masy wchodzi w wyrośniętą karpatkę a ciasto czekoladowe jest równe więc można ładnie rozsmarować) to samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i nam się ładnie zwineły zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę by powstała jedna wielka I SMACZNEGO