Do góry

Desery Przepis na:

Rolada makowa - smakuje dużo lepiej niż wygląda

Rolada makowa - smakuje dużo lepiej niż wygląda

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5594

Dodano:

Odsłon: 451

Bardzo prosty przepis na domową roladę makową. Przygotowuje się ją ekspresowo a smak powala.

Składniki

  • Mąka pszenna 500g
  • Cukier 50g
  • Drożdże 30g
  • Masło 50g
  • Mleko 180g
  • Jajka 2 szt.
  • Masa makowa
  • Cukier puder
  • Sok z cytryny
  • Skórka pomarańczowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada makowa - smakuje dużo lepiej niż wygląda

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczamy 50g masła. Kiedy się rozpuści dolewamy 180g mleka, dodajemy drożdże (30g) i wbijamy dwa jajka. Wszystko mieszamy.
    W sporej misce odważamy 500g mąki pszennej i 50g cukru. Następnie przelewamy tam zawartość rondelka i wszystko razem miksujemy do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia.

  2. Blat podsypujemy mąka i wykładamy nań ciasto. Wszystko wałkujemy tak aby powstał prostokąt. na całości rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy w rulon i zlepiamy brzegi. Układamy zagięciem łączeniem do dołu na formie do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.

  3. Przed wstawieniem do piekarnika roladę należy starannie posmarować jajkiem. Pieczemy ją w 180C przez 30 minut. Po 20 minutach warto ją odwrócić w piekarniku o 180 stopni tak aby się zarumieniła równomiernie.

  4. Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia.

    Lukier:
    Potrzebujemy cukru pudru i kilku łyżek soku z cytryny. Wszystko mieszamy tak aby lukier był dość gęsty. Na koniec sparzamy pomarańczę - wycieramy ją do sucha i ścieramy skórkę z cytryny (ważne aby zetrzeć tylko cienką warstwę z zewnątrz). Dodajemy do naszego lukru i mieszamy wszystko.
    Na koniec lukrujemy nasz makowiec.

    Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować makowiec krok po kroku.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń