Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1098
Dodano: 08.04.2010
Odsłon: 23360
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę, ocet, kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku, na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać. Blachę najlepiej kwadratową (ja użyłam 30x35) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt, piec krótko ok. 10 min. Zaraz po upieczeniu wyjąć biszkopt z blachy, wysypać czystą ściereczkę cukrem waniliowym i wyłożyć biszkopt spodem do góry. Zdjąć papier, zwinąć w roladę.
Przygotować masę: śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier oraz serek, na końcu kawę rozpuszczoną w 1,5 łyżki wrzątku, ostudzoną oraz likier. Jeśli masa jest zbyt rzadka włożyć na 0,5 godz. do lodówki. Biszkopt odwinąć wyłożyć masę, zostawiając odrobinę do dekoracji. Zwinąć roladę, udekorować pozostałą masą i płatkami migdałowymi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (22)

magdadover 24 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis, uwielbiam tiramisu, więc to coś dla mnie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

asminara 24 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam tą rolade na wczoraj z okazji Dnia Ojca, rolada wyszła przepyszna a ojciec z rodzinką byli zachwyceni - niestety wieczorem juz nie było po niej śladu :(0 Kto głosował? | Odpowiedz

magdalena1987 23 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Przepis sprawdziłam i uważam, że jest przepyszny ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

psyche 22 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis!0 Kto głosował? | Odpowiedz

marzena2210 22 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetycznie wygląda, świetnie udekorowane ciasto.Jak wygląda to i zapewne smakuje.0 Kto głosował? | Odpowiedz

lolcia_ch 18 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawa forma tiramisu. Może być smaczne... Na pewno wypróbuję.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jomasa 18 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda apetycznie0 Kto głosował? | Odpowiedz

kurpianka 17 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Super wygląda i pewnie tak smakuje!.Niedługo mamy urodziny to sama wypróbuje:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

isia1968 12 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Witaj Edytek, pięknie dziękuję Ci za odpowiedź tak właśnie chciałam zrobić, ale wolałam się upewnić...dzięki jeszcze raz...njosnavelin - Tobie i Twoim gościom życzę smacznego i ostrych widelczyków(sorry nie mogłam się powstrzymać)
kurczak_maly - jak widać nie żartowałam tą roladę(biszkopt) zawija się w ściereczkę
Pozdrawiam serdecznie!!!!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

edytek 11 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dla sprosotowania wyjaśnię. Upieczony ciepły biszkopt wyciągnąć z blachy i wyłożyć na ściereczkę spodem biszkoptu do góry, oderwać papier do pieczenia i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, póki jest ciepły, bo później by się połamał i nie zwinął by się w roladę. Tak zwinięty biszkopt pozostawić do ostygnięcia, dopiero póżniej odwinąć ze ściereczki, ściereczkę odłożyć, a na biszkopt wyłożyć masę i zwinąć w roladę, ale już bez ściereczki :)1 Kto głosował? | Odpowiedz