Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z bitą śmietaną"
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 350
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1045
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 350
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1045
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj lekko tłuszczem, dociśnij do niej papier i wygładź. Czekoladę połam i wsyp do miski. Dodaj masło i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę z ognia.
Żółtka oddziel od białek i dobrze utrzyj je z cukrem. Powstałą masę połącz z roztopioną czekoladą, wsyp mąkę i wymieszaj. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo połącz ją z masą czekoladowo-żółtkową.
Gotowe ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw placek do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Po wyjęciu ciasto powinno być miękkie.
Przygotuj deskę i czysty papier do pieczenia wielkości placka biszkoptowego. Upieczony placek czekoladowy odstaw na kilka minut, aby ostygł. Oprósz go kakao i połóż na papierze do pieczenia. Przyłóż deskę, obróć i oderwij papier. Poczekaj, aż ciasto będzie zimne. Wtedy delikatnie zwilż je likierem kawowym.
Śmietanę ubij i rozsmaruj na ostygniętym placku. Na jednej krawędzi śmietany rozłóż maliny wzdłuż całego ciasta. Za pomocą papieru do pieczenia zwiń je i wstaw do lodówki. Przed podaniem lekko oprósz roladę kakao.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 2,5 zł. Kalorie: porcja 400 kcalŹródło: Na żywo