Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z likierem kawowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Małymi porcjami domieszaj do utartych żółtek na przemian z porcjami piany z białek. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Następnie rozsmaruj je na przykrytej pergaminem dużej blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C. Piecz około 20 minut.
Od razu po upieczeniu biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Ciasto zwiń razem ze ściereczką. Rulon odłóż do wystudzenia.
Przygotuj krem: czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i poczekaj, aż czekolada się stopi. Zdejmij ją z kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasnokremową masę. W czasie ucierania powoli dolewaj stopioną czekoladę. Krem wymieszaj z likierem kawowym.
Biszkopt rozwiń. Posmaruj 2/3 przygotowanego kremu. Ciasto ponownie zwiń. Posmaruj resztą kremu. Udekoruj startą czekoladą. Roladę włóż do lodówki na około 2 godzin.Źródło: Naj