Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z likierem kawowym"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Małymi porcjami domieszaj do utartych żółtek na przemian z porcjami piany z białek. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Następnie rozsmaruj je na przykrytej pergaminem dużej blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C. Piecz około 20 minut.
Od razu po upieczeniu biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Ciasto zwiń razem ze ściereczką. Rulon odłóż do wystudzenia.
Przygotuj krem: czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i poczekaj, aż czekolada się stopi. Zdejmij ją z kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasnokremową masę. W czasie ucierania powoli dolewaj stopioną czekoladę. Krem wymieszaj z likierem kawowym.
Biszkopt rozwiń. Posmaruj 2/3 przygotowanego kremu. Ciasto ponownie zwiń. Posmaruj resztą kremu. Udekoruj startą czekoladą. Roladę włóż do lodówki na około 2 godzin.Źródło: Naj