Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1576
Dodano: 12.12.2010
Odsłon: 34615
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto francuskie kroimy na paski ok 1,5cm i owijamy na stożki do rurek. Następnie smarujemy po górze roztrzepanym białkiem i posypujemy odrobiną cukru. Rurki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (195°-200°) i pieczemy ok 15 minut.
KREM: 6 białek ubijamy na sztywno (jedno zabraliśmy do smarowania rurek), dodajemy cukier i nadal ubijamy. Gdy ciasto zrobi się nam takie świecące zaczynamy ubijać nad parą (jakieś 20-25minut). Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę kwasku cytrynowego.
Gdy krem mamy przygotowany napełniamy nim rurki i gotowe :-)
SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (27)

martyna198911 15 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
mozna jeszcze rurki posmarowac mlekiem i obtoczyc w cukrze:) wtedy sa jeszcze smaczniejsze0 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 09 października 2011Zgłoś do usunięcia
Robiłam i bardzo dobre...pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

nuka 15 marca 2011Zgłoś do usunięcia
rurki są do kupienia w małych sklepach AGD.... takie jak to czasem bywają na tzw "targach" ;o)0 Kto głosował? | Odpowiedz

nonka 08 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Gdzie kupiłaś te stożki do rurek?Nigdzie nie mogę ich znalezc,a w sklepach patrzą na mnie jak na istotę z innej planety,gdy się o nie pytam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 04 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
wyszły wyśmienite0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nyave 21 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
dziękuję :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

karolinkakaja 21 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Zapomniałam dodać, że musisz te garnki mieć na rozgrzanym palniku ponieważ kiedy ubijasz nad parą to woda w dolnym garnku musi się gotować... Jak jeszcze czegoś nie jesteś pewna to pisz. :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

karolinkakaja 21 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Ustawiasz garnek na garnek (najlepiej żeby one ściśle do siebie przylegały - wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że oparzysz się gorącą parą), w dolnym garnku musisz mieć gotującą wodę a w górnym garnku masę. Ubijasz mikserem.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nyave 21 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Chcę użyć tego kremu tylko nie wiem jak to ubijanie nad parą ma wyglądać...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dziękuję Karolinkokajo za odpowiedź.Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz