Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryż pod bezą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 350
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 350
Składniki
Mleko wlej do rondla, wsyp szczyptę soli, łyżkę cukru oraz łyżkę cukru waniliowego (możesz też włożyć do naczynia przekrojoną na pół laskę wanilii). Doprowadź do wrzenia.
Ryż przepłucz na sicie, osącz, wsyp na wrzące słodkie mleko. Gotuj całość na średnim ogniu 15-20 minut. Odstaw do ostudzenia.
W tym czasie masło utrzyj starannie na puszystą masę razem z 2 łyżkami cukru. Dodaj 2 żółtka i dalej ucieraj. Przygotowaną masę żółtkową połącz z wystudzonym ryżem.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Maliny przebierz, opłucz i osusz. Rozłóż owoce na dnie naczynia. Na warstwie malin połóż przygotowany ryż.
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekaj całość około 25 minut.
Gdy już wstawisz ryż do piekarnika, przygotuj na bezę. Ubij na sztywną pianę 3 schłodzone białka. Dalej ubijając, dosypuj pozostały cukier.
Pianę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem. Wyciśnij dekoracyjnie na wierzch zapiekanki 10 min przed końcem pieczenia.
porcja 1,50 ZŁŹródło: Świat kobiety