Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak łatwo zaskoczyć rodzinę i znajomych. Wyglądem zachwyci, smakiem oczaruje, a my możemy się tylko z tego cieszyć. Każdy jest w stanie zrobić tę zapiekankę.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25051
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 158
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25051
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 158
Składniki
Ryż lekko wypłukać , następnie wsypać do wrzącej osolonej mieszanki wody z mlekiem. Gotować na małym ogniu. od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie całą objętość płynu odstawić go w ciepłe miejsce. Gotowanie trwa około 15 minut. Jabłko obrać. pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cukier, jabłka, żurawinę i kardamon. Mieszając przesmażyć 4-5 minut, potem dodać ryż, wszystko dobrze wymieszać. Przygotować małą blaszkę z papierem do pieczenia. Gdy masa trochę przestygnie formujemy z niej nieco wyższą półkulę.
Piekarnik rozgrzać do 180 C górna grzałka. Schłodzone białka ubić na sztywno, potem partiami dodawać cukier puder. Na koniec wcisnąć sok z limonki. Ubitym białkiem obłożyć masę ryżową. Pieczemy około 15 minut, obrócić zapiekankę po upływie połowy czasu pieczenia.
Cieplutkie jest wspaniałe.