Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryż z pomidorami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 782
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 125
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2811
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 782
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 125
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2811
Składniki
<strong>Do dekoracji:</strong>
kilka gałązek świeżej bazylii lub endywii.
<strong>Ewentualnie:</strong>
czarne oliwki bez pestek.
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidorom natnij skórkę, polej wrzątkiem, a gdy ostygną – usuń skórkę. Mozarellę osącz z zalewy. Pomidory i mozarellę pokrój w plasterki.
W głębokiej patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż i chwilę smaż razem. Następnie ryż przełóż do rondla, zalej dwiema szklankami wody, dopraw solą, pieprzem, papryką, curry i ugotuj na półtwardo, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeśli lubisz oliwki, pokrój je, dodaj do ryżu i wymieszaj.
Przestudzony ryż połącz ze śmietanką wymieszaną z jajkami. Teraz przełóż ryż z patelni do żaroodpornej formy wysmarowanej grubo masłem.
Na ryżu ułóż najpierw plastry pomidorów, a następnie ser mozarella. Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj w 200° C ok. 25 min. Podawaj na ciepło, udekorowany zieleniną.
55 minut Porcja: 380 kilokalorii
<strong>Zapiekany ryż z pomidorami można podawać także na zimno.</strong>Źródło: Świat i Ludzie