Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Przygotuj owoce. Świeże morele oraz brzoskwinie (lub same brzoskwinie) umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki, usuń pestki. Owoce z puszki lub z kompotu osącz na sicie. Na koniec pokrój na kawałki.
Ryż umieść na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wsyp ryż. Smaż, mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste (2-3 minuty).
Przesmażony ryż za- lej zimnym mlekiem. Dodaj szczyptę soli oraz opakowanie cukru waniliowego (ewentualnie rdzeń z laski wanilii). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn (około 25 minut).
Po tym czasie do rozgotowanego ryżu dodaj 5-6 łyżek cukru. Wlej śmietanę. Wrzuć połowę przygotowanych owoców. Wymieszaj , ogrzewaj jeszcze około 5 minut, uważając, by ryż się nie przypalił.
Gotowe słodkie risotto rozłóż na małe talerzyki lub do miseczek. Każdą porcję posyp pozostałymi owocami. Udekoruj listkami świeżych ziół, np. mięty lub melisy cytrynowej. Deser podawaj na gorąco, od razu po przygotowaniu, lub na zimno, po schłodzeniu w lodówce.Źródło: Świat kobiety