Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka makaronowa z wędliną"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 160
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 160
Składniki
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Powinien być sprężysty, czyli ugotowany na półmiękko.
Przygotowujemy warzywa: z papryki usuwamy gniazda nasienne, myjemy, kroimy w kosteczkę. Pomidory myjemy, małe kroimy na pół, większe w ćwiartki, rzodkiewki myjemy, tniemy na plasterki.
Wędlinę tniemy w paseczki. Wszystkie mieszamy razem. 4. Jogurt miksujemy z musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłożoną do salaterki sałatkę polewamy sosem.
Czas przygotowania: 35 minut. Cena jednej porcji: około 2,20 zł
Wartość odżywcza 1 porcji: 85 kcal, Białko: 11 g, Tłuszcz: 18 g, Węglowodany: 15 g
Sos winegret
Moim ulubionym sosem do sałaty, sałatek i warzyw jest winegret. Robię go w kilku wersjach.
Rada 1: Do słoika daję cztery łyżki oliwy z oliwek, łyżkę octu winnego (białego lub czerwonego), szczyptę soli, pieprzu i cukru.
Zakręcam wieczko i przez chwilę energicznie wstrząsam słoikiem. Tak otrzymuję sos podstawowy.
Rada 2: Łączę sos podstawowy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym estragonem, jeśli trzeba doprawiam solą, pieprzem i cukrem pudrem. Tak uzyskuję wyrazisty sos estragonowy.
Rada 3: Rozcieram trochą sera pleśniowego np. rokpola, dodaję sos podstawowy, łyżeczkę musztardy, ewentualnie troszeczkę soli, pieprzu i cukru. Miksuję, by otrzymać serowy sos winegret.Źródło: Rewia