Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka na plastrach cukinii"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Składniki
Cukinię (lub 2 mniejsze) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, odetnij zgrubiałe końcówki. Pokrój (ze skórką) nożem szczelinowym w cienkie podłużne wstążki. Wrzuć je ostrożnie do garnka z posolonym wrzątkiem. Blanszuj 2-3 minuty, odcedź na sicie.
Szparagi oczyść, odetnij końcówki. Ustaw je pionowo w wysokim garnku z posoloną i posłodzoną wodą. Gotuj do miękkości (ok. 8 min). Odlej, ostudź, pokrój na kawałki. W osobnym naczyniu z osoloną wodą ugotuj na twardo jajka. Odlej je, ostudź, obierz, a potem poszatkuj.
Szynkę pokrój w dużą kostkę. Na półmiskach (lub jednym większym) rozłóż wstążki cukini. Oprósz je solą i pieprzem. Posyp posiekanym jajkiem, szynką oraz kawałkami szparagów. Całość ponownie oprósz solą oraz pieprzem.
Gotową sałatkę tuż przed podaniem udekoruj kleksami majonezu. Kilka gałązek koperku opłucz i osusz, oderwij piórka. Ozdób sałatkę.
Czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 2,70 zł.
Prostą surówkę możesz przygotować z samej cukinii. Umyte warzywo zetrzyj na tarce o dużych oczkach, sparz na sicie, a potem połącz ze śmietaną, koperkiem oraz przyprawami.
. Zblanszowane warzywa zachowają kolor i chrupkość, jeśli przelejesz je zimną wodą.Źródło: Świat kobiety