Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka nowalijkowa"
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 57
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 99
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 57
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 99
Składniki
Młode ziemniaki oskrob, umyj i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Młode ziemniaki warto gotować na parze, ale wtedy osól je dopiero po ugotowaniu. Gdy ziemniaki zupełnie ostygną, pokrój je w grube plastry.
Strączki groszku cukrowego umyj pod bieżącą wodą i osusz. Przytnij końcówki strąków, usuń twarde części, pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone strąki zblanszuj ok. 2-3 min we wrzątku z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny (dzięki temu groszek zachowa kolor).
Pomidory natnij lekko nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój je w ćwiartki. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych wystarczy przekroić je na pół.
Przygotuj sos. Do słoiczka wlej olej lub oliwę, dodaj łyżeczkę soku z cytryny.Zakręć pokrywkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do dużej salaterki włóż plastry ziemniaków, następnie ułóż groszek cukrowy, pomidory, listki bazylii, polej przygotowanym sosem, całość delikatnie wymieszaj i od razu podawaj.
Czy wiesz, że… Kupując groszek cukrowy, trzeba zwrócić uwagę na jego wygląd. Świeży i młody ma jędrne, jasnozielone strączki z zawiązkami nasion lub z małymi nasionami.
40 minut Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie