Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka warstwowa ze śledziem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 159
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 159
Składniki
Umyte buraki zalej taką ilością wody, by były przykryte. Gotuj 30-40 minut (czas gotowania zależy od wielkości buraków). Odcedź, odłóż do ostygnięcia.
Filety osącz z zalewy, jeśli są bardzo słone, wymocz je w letniej wodzie. Osusz i pokrój na małe kawałki. Obraną cebulę posiekaj. Jabłko obierz, miąższ drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Osącz i pokrój w kostkę ogórki.
Pokrojone filety śledziowe połącz z cebulą i ogórkami, dopraw pieprzem oraz szczyptą cukru i wymieszaj z połową oleju. Zimne buraki obierz, zetrzyj na tarce. Wymieszaj z jabłkiem, skrop sokiem z cytryny, połącz z resztą oleju. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Koperek opłucz, posiekaj. W dużej misce lub w 6 mniejszych układaj na przemian warstwy śledzi i buraków. Udekoruj koperkiem.
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 340 kcal, cena 2,10 złŹródło: Świat kobiety