Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z bakłażanem i słonecznikiem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 245
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 118
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 245
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 118
Składniki
i słonecznikiem
Bakłażany umyj, osusz, a następnie pokrój je na plasterki o grubości około 1 cm. Posól, skrop sokiem z cytryny.
Gdy plastry bakłażana puszczą sok, opłucz je i osusz. Czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami oleju.
Cukinię umyj, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny. Plastry obu warzyw posmaruj olejem z czosnkiem i przyprawami.
Warzywa grilluj 3-4 min z każdej strony (lub usmaż na patelni grillowej). Podaj od razu, posypane pestkami słonecznika.
j. m i sokiem z cytryny. ogurt roztrzep starannie z maślanką. Zetrzyj umyty, ale nieobrany ogórek oraz rzodkiewki. Ogórek odciśnij. AOba warzywa dodaj do jogurtu z maślanką. Dołóż posiekaną rukolę oraz 2-3 łyżki kiełków (resztę odłóż do dekoracji). ADodaj wypestkowane pokrojone w kosteczkę pomidory. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. AZupę mocno sochłodź. Przed podaniem posyp ją w miseczkach resztą kiełków oraz całymi listkami rukoli.o mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojoną w drobniutką kosteczkę paprykę oraz sól i pieprz do smaku. AA Wbij do masy jajko, dolej 2-–3 łyżki wody. Wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kotletymale frykadelki. Usmaż je na gorącym olejuKładźUkładaj je na tacce na aluminiowej blaszce do grilla (posmarowanej olejem). Ułóż na grillu i smaż obracając około 15 minut (lub usmaż na patelni na większej ilości rozgrzanego oleju). AAW tym czasie smażenia zrób też sos: jogurt zwymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę ioraz curry. AASos d Dopraw solą, pieprzem orazi ostrą papryką. Posyp płatkami papryki. Sos podawaj do kotlecikówfrykadelków. Danie serwuj z pieczywem .Źródło: Świat kobiety