Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z młodej kapusty"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 76
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1006
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 76
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1006
Składniki
Kapustę przekrój na pół, odrzuć zwiędłe liście, opłucz pod strumieniem bieżącej wody i osusz. Następnie kapustę poszatkuj tak, aby powstały dość długie wąskie paseczki.
Dymkę i koper opłucz, osusz, a następnie posiekaj drobno. Ogórki umyj, obierz ze skórki (nie jest to konieczne) i pokrój w kostkę lub ćwierćplasterki.
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i poprzekrawaj każdy na pół. Jeśli sałatkę przygotowujesz ze zwykłych pomidorów, sparz je i zdejmij skórkę, po czym pokrój pomidory w ósemki.
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Przełóż go następnie do wąskiego naczynia i rozetrzyj starannie z solą. Następnie dopraw pieprzem, szczyptą cukru, dodaj sok z cytryny oraz olej i wymieszaj wszystkie . Sos odstaw na 5-10 minut.
Tuż przed podaniem połącz poszatkowaną kapustę z dymką, koperkiem, ogórkami i cząstkami pomidorków. Przełóż sałatkę na ozdobny półmisek, polej sosem, udekoruj świeżymi ziołami i od razu podawaj.
<strong>: 35 minut. Porcja: 150 kilokalorii.</strong>
<strong>: surową młodą kapustę możesz przyrządzić na słodko z dodatkiem rodzynek, fig, suszonych śliwek i moreli.</strong>Źródło: Świat i Ludzie