Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z pieczonej dyni"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Dynię umyj, przekrój na pół. Obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na kawałki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym.
Skrop dynię olejem. Posyp łyżką suszonego tymianku, szczyptą chili w proszku, solą oraz pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij, ostudź.
Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wrzuć orzechy włoskie i zrumień na złoty kolor. Zdejmij z patelni, przestudź.
W misce wymieszaj kawałki upieczonej dyni, żurawinę, liście sałat oraz uprażone orzechy. Przygotowaną sałatkę rozłóż na talerze lub umieść na jednym większym półmisku.
Ser typu feta osącz z zalewy. Pokrój w kosteczkę lub pokrusz. Posyp gotową sałatkę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
czas ok. 60 min; porcja – 410 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety