Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z pieczonej dyni

Sałatka z pieczonej dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Sałatka z pieczonej dyni"

Składniki

  • 1 mała dynia masłowa
  • olej
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • chili w proszku
  • 10 dag mrożonej żurawiny
  • 25 dag mieszanych sałat z rukolą
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 20 dag sera typu feta
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię umyj, przekrój na pół. Obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na kawałki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym.

  2. Skrop dynię olejem. Posyp łyżką suszonego tymianku, szczyptą chili w proszku, solą oraz pieprzem do smaku.

  3. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij, ostudź.

  4. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wrzuć orzechy włoskie i zrumień na złoty kolor. Zdejmij z patelni, przestudź.

  5. W misce wymieszaj kawałki upieczonej dyni, żurawinę, liście sałat oraz uprażone orzechy. Przygotowaną sałatkę rozłóż na talerze lub umieść na jednym większym półmisku.

  6. Ser typu feta osącz z zalewy. Pokrój w kosteczkę lub pokrusz. Posyp gotową sałatkę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

  7. czas ok. 60 min; porcja – 410 kcal, cena 4 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń