Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z ziołowym sosem"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 770
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 119
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 770
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 119
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Składniki
Sałatę podziel na liście, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. W ten sam sposób przygotuj rukolę. Większe listki porwij na kawałeczki.
1-2 łodygi selera naciowego opłucz, pozbaw włókien, pokrój w krążki. Paprykę opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Dymki oczyść i posiekaj. Umyte pomidorki koktajlowe osusz, przekrój na połówki. Ogórek wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w grubsze półplasterki.
Oliwę połącz z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Dodaj 2-3 łyżki wody, zmiksuj. Natkę, kolendrę oraz bazylię opłucz i osusz. Poobrywaj listki, drobno je posiekaj. Dodaj do sosu, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowaną sałatkę rozdziel do misek, posyp pokrojoną w kostkę fetą i polej sosem ziołowym. Podawaj do obiadu lub na lunch, np. z bagietką.
Czas ok. 25 min; porcja – 200 kcal, cena 2,60 zł.
Seler naciowy, podobnie jak rabarbar, ma ciągnące się łyka. Aby szybko się ich pozbyć, najlepiej obierać łodygi za pomocą noża szczelinowego do warzyw.Źródło: Świat kobiety