Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka ze szparagami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2752
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1279
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 733
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 80
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2752
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1279
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 733
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 80
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, odmierzając 1 litr na każde 10 dag makaronu. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć makaron i przykryj garnek pokrywką. Kiedy woda znowu zacznie wrzeć, zdejmij pokrywkę i zamieszaj, aby makaron się nie posklejał (czas gotowania podany jest na opakowaniu). Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gdy się ugotuje, odcedź go i przepłucz zimną wodą.
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Włóż je we wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj około 6-8 minut. Następnie włóż je do miski z bardzo zimną wodą, a gdy wystygną – pokrój je na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj pod bieżącą wodą, osusz. Każdy przekrój na pół.
Do słoiczka wlej oliwę oraz sok z cytryny, zakręć. Mieszaj tak długo, aż się połączą. Do miski włóż makaron, dodaj szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Polej przygotowanym sosem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj. Udekoruj listkami bazylii. Rada: Sałatkę możesz posypać wiórkami sera np. parmezanem.
25 minut. Porcja: 240 kalorii.Źródło: Świat i Ludzie