Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka ze szparagami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, odmierzając 1 litr na każde 10 dag makaronu. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć makaron i przykryj garnek pokrywką. Kiedy woda znowu zacznie wrzeć, zdejmij pokrywkę i zamieszaj, aby makaron się nie posklejał (czas gotowania podany jest na opakowaniu). Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gdy się ugotuje, odcedź go i przepłucz zimną wodą.
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Włóż je we wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj około 6-8 minut. Następnie włóż je do miski z bardzo zimną wodą, a gdy wystygną – pokrój je na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj pod bieżącą wodą, osusz. Każdy przekrój na pół.
Do słoiczka wlej oliwę oraz sok z cytryny, zakręć. Mieszaj tak długo, aż się połączą. Do miski włóż makaron, dodaj szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Polej przygotowanym sosem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj. Udekoruj listkami bazylii. Rada: Sałatkę możesz posypać wiórkami sera np. parmezanem.
25 minut. Porcja: 240 kalorii.Źródło: Świat i Ludzie