Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serniczek zebra"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 146
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 146
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut
Herbatniki i ciastka czekoladowe pokruszyć w malakserze (ewentualnie „przeprasować” wałkiem do ciasta). Masło stopić, przestudzić, a następnie wymieszać z okruszkami oraz przyprawą do piernika. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić masą ciasteczkową. Dobrze docisnąć palcami. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Stopić 10 dag polewy czekoladowej. Twaróg utrzeć z cukrem, proszkiem budyniowym oraz jajkami. Masę serową wymieszać z olejem. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać stopioną czekoladę.
Na schłodzony spód ciasteczkowy wylewać na przemian po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy serowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec 50-60 minut. Upieczone ciasto wystudzić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Pozostałą polewę stopić. Rozsmarować na półmisku. Kiedy polewa ponownie stwardnieje, łopatką zeskrobać wiórki. Udekorować nimi sernik.Źródło: Życie na gorąco