Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez pysznego sernika ani rusz. :) Delikatny, rozpływający się w ustach, a jednocześnie z wyraźnym smakiem ajerkoniaku.
tortownica 26 cm, mikser, rondelek, miska
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć. Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciastek. Wymieszać i wyłożyć spód tortownicy.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać twaróg i ajerkoniak. Wmieszać proszek budyniowy. Masę wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po ok. 15-20 minutach zredukować temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50-55 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostudzenia. Potem wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć, następnie odcisnąć i podgrzać. Ciepłą wmieszać do ajerkoniaku. Wylać na zimny sernik, uważając, żeby ajerkoniak nie spłynął po bokach. Wstawić do lodówki do stężenia. Ubitą kremówką udekorować brzeg ciasta. Smacznego :)