Do góry

Desery Przepis na:

Sernik budyniowy

Przepis dnia 2019-06-09
Sernik budyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 1195

Sernik na bazie skrobi kukurydzianej, nie mylić z mąką kukurydzianą w stylu japońskim. Smaczny i pożywny.

Składniki

  • żółtko jaja kurzego 6 szt.
  • białko jaja kurzego 6 szt.
  • twaróg śmietankowy 200 g
  • cukier lub inne słodzidło ( ksylitol etc ) 30 g
  • Sok z cytryny 10 ml
  • budyń w proszku bez dodatku cukru ( skrobia kukurydziana) 75 g
  • mleko 100 ml
  • olej kokosowy lub masło 30 g
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę i wstawiamy do niego szklaną miskę, tak żeby miska nie dotykała gorącej wody.
    Dodajemy twaróg śmietankowy, mleko, olej kokosowy tudzież masło.
    Mieszamy składniki na gładką masę, ale nie zagotowujemy.
    Odstawiamy masę na 10 minut.

  2. Do białek dodajemy sok z cytryny i cukier. Ubijamy na sztywną masę.

  3. Do naszej masy z twarogiem dodajemy 6 żółtek i mieszamy dokładnie.
    w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni

  4. Ubitą pianę z białek jaj dodajemy etapami i delikatnie mieszamy.

  5. Wykładamy formę papierem do pieczenia.
    Masę przelewamy do formy i wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika. na ok 40- 50 minut.


  6. po 40 -50 minutach wyjmujemy nasz sernik i czekamy aż wystygnie.

    Można podawać ze świeżymi owocami, śmietaną, jogurtem , czekoladą ;))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń