Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do sernika użyłem mrożonych śliwek, ale spokojnie mogą być inne owoce. Przetestowałem już maliny, jeżyny i borówki – mają moc!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4404
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34291
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2009
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113698
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4404
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34291
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2009
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113698
Składniki
Składniki na ciasto ugniatałem do powstania zwartej masy. Część ciasta wyłożyłem na dno foremki (z papierem do pieczenia), a kawałek zostawiłem na wierzch. Spód ciasta podpiekłem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Czekoladę starłem na największych oczkach, wymieszałem z resztą składników na masę serową - tylko do połączenia składników. Gotową masę wyłożyłem na podpieczony, ostudzony spód.
Na wierzchu ułożyłem połówki śliwek, skórką w dół (miałem mrożone) i całość posypałem pozostawionym surowym ciastem.
Piekłem około godziny w 175 stopniach, studziłem przy otwartych drzwiczkach. Użyłem foremki 24x24 cm, idealna jest również tortownica.
Przemycamy zdrowie: Do sera można dodać odrobinę kurkumy i płatków owsianych. W kruchym spodzie ukryje się kurkuma, ostropest i otręby.