Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do sernika użyłem mrożonych śliwek, ale spokojnie mogą być inne owoce. Przetestowałem już maliny, jeżyny i borówki – mają moc!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1468
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 234
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 7039
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 323
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 274
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1468
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 234
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 7039
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 323
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 274
Składniki
Składniki na ciasto ugniatałem do powstania zwartej masy. Część ciasta wyłożyłem na dno foremki (z papierem do pieczenia), a kawałek zostawiłem na wierzch. Spód ciasta podpiekłem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Czekoladę starłem na największych oczkach, wymieszałem z resztą składników na masę serową - tylko do połączenia składników. Gotową masę wyłożyłem na podpieczony, ostudzony spód.
Na wierzchu ułożyłem połówki śliwek, skórką w dół (miałem mrożone) i całość posypałem pozostawionym surowym ciastem.
Piekłem około godziny w 175 stopniach, studziłem przy otwartych drzwiczkach. Użyłem foremki 24x24 cm, idealna jest również tortownica.
Przemycamy zdrowie: Do sera można dodać odrobinę kurkumy i płatków owsianych. W kruchym spodzie ukryje się kurkuma, ostropest i otręby.