Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 289
Dodano: 19.05.2014
Odsłon: 4321
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
SPÓD: biszkopty zmielić na drobne okruchy i dodać rozpuszczone wcześniej masło z cukrem. Następnie wylepić nią spód i boki (do połowy) tortownicy, o średnicy 22 cm.
MASA SEROWA: twaróg zmiksować z jogurtem i cukrem, dodając pojedynczo jajko i stopniowo miksując. Na koniec wsypać wiórki i proszek budyniowy oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 70 min. w temp. 165'C.
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
MUS CZEKOLADOWY: 200 ml śmietany kremówki zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy czekoladę, kakao oraz cukier. Wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pozostałe 300 ml śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy żelatynę,którą wcześniej rozpuściliśmy we wrzątku. Za pomocą szpatułki delikatnie wlewamy śmietankę do wystudzonej masy czekoladowej wszystko razem łączymy. Na koniec wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki na całą noc.
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

sereberko80 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
również czaiłam się na ten sernik :-) a Wojtek z bloga jest po prostu mistrzem serników :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszności widzę!!!3 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Wspaniały! :)3 Kto głosował? | Odpowiedz