Do góry

Desery Przepis na:

Sernik królewski

Sernik królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 52

Dodano:

Odsłon: 12194

Przepyszny w smaku

Składniki

  • 500g mąki
  • 20 g masła
  • 20 g piasku cukru
  • 1 łyżka smalcu / daje kruchość ciasta /
  • 1 jajko
  • 4 lub więcej łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakaa
  • Nadzienie:
  • 1 kg twarogu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj /(żółtka i białka oddzielnie/
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • rodzynki
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik królewski

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć z pozostałymi składnikami, szybko zagnieść ciasto.
    Zawinąć w folię i pozostawić na około trzy godziny w zamrażarce.

    Międzyczasie przygotować nadzienie, najpierw wymieszać masło z cukrem i wanilią cukrem.

    Dámy żółtka po jednym i wymieszamy. Dodajemy tvarog, budyń a nakoniec białka /ubite w sztywną piane/

    Na końcu wmieszać rodzynki.

  2. Przygotujemy blache.
    Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jedna połowę ciasta.
    Wylać masę serową i zetrzeć druga polowe ciasta część ciasta.

    Piec około 60 minut w temp. 180'C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń