Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to pyszne ciasto, klasyka w każdym domu. Sernik królewski, sernik wiedeński, sernik staropolski, sernik z brzoskwiniami .... i można by tak długo. Każdy pyszny, każdy wart grzechu. Dziś też serniczek wart grzechu - sernik królewski z dodatkiem skórki pomarańczowej w ciemnym cieście kakaowym. Sprawdzi się też doskonale na świątecznym stole!
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 82
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 63
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 110
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 212
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 860
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 82
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 63
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 110
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 212
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 860
Składniki
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy proszek, cukier puder i kakao oraz cukier waniliowy. Mieszamy
Do sypkich składników dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie równe części lub jedną część, tą na wierzch ciasta, możemy odciąć minimalnie mniejszą. Część ciasta do starcia na wierzch ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 25 x 25 cm ), nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy ok 15 minut, po czym ciasto wyjmujemy i nieco studzimy
W momencie jak ciasto się piecze przygotowujemy masę serową: w misce robota ubijamy jajka z cukrem. Gdy masa zrobi się już puszysta dolewamy roztopione i przestudzone masło i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy stopniowo ser, następnie mąkę, aromat pomarańczowy i cukier ze skórką suszoną ewentualnie cukier waniliowy. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika