Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sernik na zimno ze słodkim musem kajmakowym i musem z gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta posypałam posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą. Smaki i tekstury doskonale się łączą. Ciasto jest proste do wykonania, a większość pracy wykonuje za nas robot planetarny.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Rant tortownicy wykładamy folią do rantów (dzięki temu łatwo zdejmiemy rant tortownicy nie uszkadzając ciasta). Dno tortownicy i boki wykładamy biszkoptami. Warstwa serowa: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Serek przekładamy do dzieży robota kuchennego, wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy końcówką - rózga. Wymieszaną masę wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki. Mus kajmakowy: Do dzieży robota przekładamy kajmak dodajemy mleko. Mieszamy końcówką - rózga, aż kajmak połączy się z mlekiem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kajmaku z mlekiem. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę serową. Odstawiamy do lodówki. Mus czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę i ciepłe mleko umieszczamy w dzieży robota i mieszamy końcówką - rózga, aż się połączą. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do czekolady. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę kajmakową. Posypujemy orzechami i wiórkami czekolady. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, żeby masy dobrze zastygły. Dzięki użyciu foli do rantów wystarczy rozpiąć tortownicę, ostrożnie zdjąć folię i przełożyć ciasto na płaski talerz lub paterę. Porady: Proponuję użyć żelatyny w listkach, gdyż idealnie się rozpuszcza i łączy z masami nie pozostawiając grudek. Ciasto najlepiej kroić nożem wcześniej namoczonym w gorącej wodzie.