Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygotujecie bez pieczenia, to super pomysł nie tylko na gorące dni. Sernik nie jest słodki, rabarbar nadaje mu lekko kwaskowatego smaku, a spód z ciasteczek fantastycznie uzupełnia całą kompozycję ciacha.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 586
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11867
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 586
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11867
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Zaczynam od spodu. Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczkowy piasek i wykładam nim spód i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za sernik.
Galaretki rozpuszczam w 450 ml gorącej wody, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Następnie ubijam śmietankę i dodaję do niej serki homogenizowane i wystygniętą galaretkę. Całość dokładnie mieszam lub delikatnie miksuję. Masę serkową wykładam na spód ciasteczkowy i posypuję od razu prażonymi płatkami migdałów. Ciasto wstawiam do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Na koniec przygotowuję górę ciasta.
Galaretkę rozrabiam w 350 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Rabarbar myję, obieram, kroję w kostkę i wsypuję na patelnię. Podsmażam, aż straci wodę, nie mieszam, żeby za bardzo się nie rozpadł. Jeśli wolicie słodsze smaki, proponuję rabarbar posypać łyżką cukru. Tak podsmażony rabarbar odstawiam również do wystygnięcia. Zastygnięty sernik wyciągam z lodówki, wykładam wystygnięty rabarbar z patelni i na koniec polewam wystygniętą i lekko tężejącą galaretką. Całość ponownie wstawiam do lodówki na kilka godzin. Na koniec przyozdabiam sernik dowolnymi owocami, czekoladą… Po prostu ulubionymi dodatkami. Sernik rabarbarowy gotowy. Smacznego :)