Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się ubitą śmietanę. Spód to ciasto z dodatkiem orzechów laskowych.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3173
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 160
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 80
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3173
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 160
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 80
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodałam zmielone orzechy włoskie i miękkie masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Kwadratową tortownicę o wymiarach 26x26cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i wylepiłam ją przygotowanym ciastem. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je przez 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu Ciasto wyjęłam i odstawiłam, żeby przestygło. Ser przełożyłam do większej miski i zmiksowałam go z cukrem. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka natomiast dodawałam po jednym do sera zmiksowanego z cukrem. Następnie do sera wmieszałam proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam w oddzielnej misce na sztywny krem i dodałam ją do masy serowej. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę drewnianą łyżką. Masę wyłożyłam na podpieczony spód. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i sernik piekłam jeszcze przez godzinę. Na około 15 minut przed końcem pieczenia uchyliłam drzwiczki i lekko wysunęłam blachę z ciastem z piekarnika. Brzegi ciasta obkroiłam nożem żeby oddzielić je od ścian tortownicy. W ten sposób sernik się nie zapadnie na środku. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na kilkanaście minut, a następnie wyjęłam na metalową kratkę. Po wystudzeniu sernik można dodatkowo schłodzić w lodówce. Przed podaniem sernik oprószyłam delikatnie cukrem pudrem. Sernik jest przepyszny. Spód fajnie chrupie, natomiast masa serowa jest niezwykle puszysta i delikatna. Sernik pęka w czasie pieczenia, ale się nie zapada na środku. Polecam.