Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik siostry Elwiry na kruchym spodzie z brzoskwiniami, puszystą pianką i słodką kruszonką. Specjał ten jest podawany w kawiarni "Bernardynom się nie śniło" i można go spróbować w niedzielę po mszy świętej. Przepis podpatrzony w jednym z odcinków programu "Klasztorne smaki" prowadzone przez Remigiusza Rączkę. Sernik piekłam w tortownicy, dlatego podaje proporcje na mniejszą formę.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto oprócz kakao przekładamy do miski i wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę. Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę. Odcinamy 1/3 porcji, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (to będzie nasza kruszonka). Pozostałą część ciasta przekładamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wylepiamy nim spód formy.
Spód z kruchego ciasta posypujemy kakao. Ten prosty patent sprawi, że wilgoć z masy serowej nie przeniknie nam w kruchy spód i unikniemy wrażenia zakalca.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kosteczkę.
Przystępujemy do przygotowania masy serowej. Twaróg z wiaderka przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier, jajka i budyń śmietankowy. Składniki miksujemy.
Masę serową przelewamy na kruchy spód oprószony kakao. Na górę wykładamy brzoskwinie.
Przystępujemy do przygotowania bezy. Białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną na puszystą pianę.
Na brzoskwinie wykładamy ubitą pianę z białek.
Wyciągamy schłodzony kawałek ciasta z lodówki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kruchym ciastem posypujemy nasz sernik.
Sernik według przepisy siostry Elwiry pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Smacznego!