Do góry

Desery Przepis na:

Sernik truskawkowo bazyliowy

Sernik truskawkowo bazyliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1730

Dodano:

Odsłon: 155

Bazylia i truskawki idealne połączenie. Pewnie się zastanawiacie jak to smakuje. Powiem tak, obłędnie. Bazylia daje delikatny smak sernika a z owocem i galaretką jest do zajadania się. Sama byłam ciekawa czy na pewno to dobre połączenie. Jest idealne. Na upały, letnie orzeźwienie, nie zastanawiajcie się.Zakochacie się w nim.

Składniki

  • sernik: 180 g ciastek owsianych z bakaliami
  • 600 g serka homogenizowanego
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 doniczka bazylii
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 10 dużych truskawek
  • wierzch: 1 galaretka truskawkowa
  • 25 dkg truskawek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik truskawkowo bazyliowy

Przygotowanie

  1. Sernik:

    Ciastka przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem. Formę o wymiarach 21 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Rozsypuję ciastka, ugniatam palcami mocno.
    Śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję serek, puder i mieszam mikserem. Z bazylii obrywam listki i drobno kroję. Następnie przecieram przez sitko, wyciskam sok i rozdrabniam ją maksymalnie. Mieszam z serem. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej. Rozpuszczam w mikrofalówce. Żelatynę hartuję i dodaję do niej dwie łyżki sera. Jeszcze ciepłą wlewam do reszty sera i mieszam mikserem.
    Duże truskawki obieram i kroję na pół. Układam na około formy. Wylewam masę bazyliową. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

  2. Wierzch:

    Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody gorącej. Truskawkami obieram i kroję na pół. Układam na serniku, wylewam lekko tężejącą galaretkę. Wstawiam do stężenia do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń