Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny delikatny serniczek na orzechowo-ciasteczkowym spodzie z zapieczonymi na wierzchu jabłkami. Idealny nie tylko na jesień :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Spód: Orzechy włoskie siekamy, ciasteczka kruszymy i wrzucamy na patelnie razem z pozostałymi składnikami. Podgrzewamy i mieszamy do czasu aż masło, cukier i miód się rozpuszczą. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Dodatkowo z zewnątrz dno można zabezpieczyć folią aluminiową, tak na wszelki wypadek gdyby masło za bardzo przesiąkało. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy także włożyć tortownicę do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowa: Twaróg ucieramy z cukrami i budyniem. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Gotową masę serową wylewamy na ostudzony spód. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, koimy w cienkie plastry i mieszamy z mąką, cynamonem oraz cukrem. Tak przygotowane jabłka wykładamy delikatnie na podpieczony sernik (wierzch musi być ścięty), zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy godzinę w zamkniętym i wyłączonym piekarniku i następnie z niego wyciągamy. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)