Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jabłkami i orzechami

Sernik z jabłkami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4772

Dodano:

Odsłon: 939

Pyszny delikatny serniczek na orzechowo-ciasteczkowym spodzie z zapieczonymi na wierzchu jabłkami. Idealny nie tylko na jesień :)

Składniki

  • Spód: 150 g orzechów włoskich
  • 100 g ciasteczek owsianych
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki miodu
  • Masa serowa: 1 kg twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • Jabłka: 3 jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód: Orzechy włoskie siekamy, ciasteczka kruszymy i wrzucamy na patelnie razem z pozostałymi składnikami. Podgrzewamy i mieszamy do czasu aż masło, cukier i miód się rozpuszczą. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Dodatkowo z zewnątrz dno można zabezpieczyć folią aluminiową, tak na wszelki wypadek gdyby masło za bardzo przesiąkało. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy także włożyć tortownicę do lodówki na ok. 30 minut.

  2. Masa serowa: Twaróg ucieramy z cukrami i budyniem. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Gotową masę serową wylewamy na ostudzony spód. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

  3. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, koimy w cienkie plastry i mieszamy z mąką, cynamonem oraz cukrem. Tak przygotowane jabłka wykładamy delikatnie na podpieczony sernik (wierzch musi być ścięty), zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy godzinę w zamkniętym i wyłączonym piekarniku i następnie z niego wyciągamy. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń