Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z karmelem na piernikowym spodzie"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 21
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 76
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 525
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1049
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 65
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 21
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 76
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 525
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1049
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 65
Składniki
140 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji 2,10 zł • Przepis na 12 porcji
Spód: mąkę mieszam z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajko ucieram z cukrem, łączę stopniowo z resztą składników. Ciasto podpiekam w tortownicy wyłożonej pergaminem 8 min w temp. 170oC. Potem rozkładam na nim osączone z syropu wiśnie.
Masa: masło ucieram z cukrem i żółtkami, dodaję mleko w proszku, śmietankę i twaróg, miksuję, dodając budyń. Z białek ubijam pianę, łączę ją z masą i rozkładam na wiśniach. Przykrywam folią aluminiową, piekę 80 min w temp. 160oC. Studzę godz., wkładam do lodówki.
Polewa: cukier rozpuszczam (na jasny karmel) na małym ogniu. Dodaję masło i śmietankę gotuję, aż zgęstnieje. Dosypuję posiekane orzechy i cynamon. Polewam sernik letnią polewą.
<strong>Bożena Badach z Cisia</strong>Źródło: Kobieta i życie