Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z karmelem na piernikowym spodzie"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 200
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 107
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 200
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 107
Składniki
140 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji 2,10 zł • Przepis na 12 porcji
Spód: mąkę mieszam z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajko ucieram z cukrem, łączę stopniowo z resztą składników. Ciasto podpiekam w tortownicy wyłożonej pergaminem 8 min w temp. 170oC. Potem rozkładam na nim osączone z syropu wiśnie.
Masa: masło ucieram z cukrem i żółtkami, dodaję mleko w proszku, śmietankę i twaróg, miksuję, dodając budyń. Z białek ubijam pianę, łączę ją z masą i rozkładam na wiśniach. Przykrywam folią aluminiową, piekę 80 min w temp. 160oC. Studzę godz., wkładam do lodówki.
Polewa: cukier rozpuszczam (na jasny karmel) na małym ogniu. Dodaję masło i śmietankę gotuję, aż zgęstnieje. Dosypuję posiekane orzechy i cynamon. Polewam sernik letnią polewą.
<strong>Bożena Badach z Cisia</strong>Źródło: Kobieta i życie