Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z karmelową skorupką"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 772
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2797
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 772
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2797
Składniki
ok. 75 minut.
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać 10 dag cukru i pokrojone w kawałki masło. Wbić 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i wylepić nim natłuszczoną blachę o wymiarach 36x40 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut.
Pozostałe jajka ubić z 20 dag cukru. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, porcjami dokładać twaróg. Wsypać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Masę serową rozsmarować na podpieczonym spodzie. Wstawić ponownie do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 175°C. Sernik piec jeszcze 30-35 minut.
Wyjąć ciasto i posypać jego wierzch pozostałym cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika, ustawionego na funkcję grillowanie i piec, aż cukier się skarmelizuje i na wierzchu sernika powstanie chrupiąca skorupka (jak w deserze cr`eme brulée). Odstawić do wystudzenia.Źródło: Życie na gorąco