Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowe papryczki na grzankach"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
czas ok. 20 min; porcja – 220 kcal, cena 2 zł
Strąki kolorowych papryk opłucz, osusz, odetnij wierzchy (odłóż na bok). Nożem z długim czubkiem ostrożnie wydrąż gniazda nasienne tak, by nie uszkodzić paprykowego miąższu.
Ser typu feta osącz z zalewy, przełóż do miski i utrzyj dokładnie na gładką masę. Obierz i drobno poszatkuj małą cebulę. Łodyżki szczypiorku (lub innego zioła) opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i rozetrzyj.
Do roztartego sera dodaj posiekany szczypiorek, poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Całość wymieszaj starannie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masę serową z przyprawami nałóż do wydrążonych strąków papryk. Przykryj odciętymi wierzchami. Tosty pszenne opiecz w tosterze, zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub podpiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Każdy tost przekrój na pół, ułóż na półmisku lub większym talerzu. Na połówkach tostów rozkładaj faszerowane serem papryki. Od razu podawaj na stół jako przystawkę. Faszerowane papryczki możesz również umieścić w słoikach, zalać olejem i zapasteryzować.
Dobra rada Takim samym farszem możesz nadziewać małe pomidory.Źródło: Świat kobiety