Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowe papryczki na grzankach"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 29
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 199
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 29
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 199
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
czas ok. 20 min; porcja – 220 kcal, cena 2 zł
Strąki kolorowych papryk opłucz, osusz, odetnij wierzchy (odłóż na bok). Nożem z długim czubkiem ostrożnie wydrąż gniazda nasienne tak, by nie uszkodzić paprykowego miąższu.
Ser typu feta osącz z zalewy, przełóż do miski i utrzyj dokładnie na gładką masę. Obierz i drobno poszatkuj małą cebulę. Łodyżki szczypiorku (lub innego zioła) opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i rozetrzyj.
Do roztartego sera dodaj posiekany szczypiorek, poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Całość wymieszaj starannie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masę serową z przyprawami nałóż do wydrążonych strąków papryk. Przykryj odciętymi wierzchami. Tosty pszenne opiecz w tosterze, zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub podpiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Każdy tost przekrój na pół, ułóż na półmisku lub większym talerzu. Na połówkach tostów rozkładaj faszerowane serem papryki. Od razu podawaj na stół jako przystawkę. Faszerowane papryczki możesz również umieścić w słoikach, zalać olejem i zapasteryzować.
Dobra rada Takim samym farszem możesz nadziewać małe pomidory.Źródło: Świat kobiety