Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne kruche ciasto ze śliwkami oraz bezą migdałową. Szybkie i proste w przygotowaniu, pięknie wygląda, idealne na każdą okazję. Można zabrać kawałek do pracy czy szkoły.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2701
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2701
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem dodaj masło, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy, ponakuwaj widelcem i podpiecz około 10 minut w temperaturze 180st.
Śliwki opłukaj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż na podpieczonym cieście skórką do dołu i posyp cynamonem.
Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę dodaj budyń. Beze delikatnie rozłóż na śliwkach wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Gorąco polecam. Smacznego.
Kawałek ciasta możesz zabrać w pudełeczku do pracy czy szkoły. Z przyjemnością zjedz go w czasie przerwy.