Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, prosta do przygotowania - na Wielkanoc czy na co dzień do kawy w sam raz ;)
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 135
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 148
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 91
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 184
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 135
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 148
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 91
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 184
Składniki
Białka ubijamy na sztywno i utrwalamy cukrem - dodajemy małymi porcjami, nie na raz! Ubijamy aż cukier całkiem się rozpuści (jak z biszkoptem). Żółtka, majonez i aromat rumowy w miseczce mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy (łyżką lub bardzo krótko mikserem na najniższych obrotach). 3 łyżki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy porcjami do ubitej masy, po każdym dodaniu mieszamy od dołu do góry (też tak jak przy biszkopcie). Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej pozostałą, czubatą łyżkę mąki pszennej. Obie masy mieszamy z nowo dodanymi składnikami napowietrzając – od dołu do góry. Metalową formę z kominem natłuszczamy masłem i wysypujemy bułką tartą (silikonowej nie trzeba - ja takiej użyłam, średnica 18-20 cm). Obie masy wlewamy naprzemiennie porcjami. Najlepiej jest nakładać naprzemiennie po jednej łyżce każdej masy cały czas w to samo miejsce i pozwolić, aby sama się rozpłynęła po formie. Ja jednak dla przyspieszenia pracy wykładałam po 2-3 łyżki polewając masą dookoła komina. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Dekoracja dowolna – ja posypałam tylko odrobiną cukru pudru, ale sprawdzi się też lukier i opcjonalnie kolorowa posypka.