Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Słodkie koguciki wielkanocne dla dzieci"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Gorzką czekoladę połam na niewielkie kawałki, umieść w metalowej misce. Następnie ustaw miskę w większym naczyniu z gotującą się wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Na koniec do płynnej masy czekoladowej dodaj preparowany ryż, wymieszaj starannie.
Kieliszki do jajek (lub foremki w podobnym owalnym kształcie) wyłóż folią aluminiową. Za pomocą łyżki nakładaj do nich czekoladowo-ryżową masę tak, by w środku pozostały wgłębienia.
Powstałe w czekoladowo-ryżowej masie wgłębienia napełnij drażetkami. Składaj ze sobą po dwa kieliszki z masą tak, by powstały czekoladowe jajka z lentilkami w środku. Obwiąż każde jajko lub ściśle owiń i odłóż do lodówki, aby masa zastygła.
Część masy marcepanowej zagnieć z żółtym barwnikiem spożywczym, część z czerwonym, resztę pozostaw w naturalnym kolorze. Z jasnej masy po rozwałkowaniu wytnij ostrym nożem podstawki, skrzydełka oraz oczy kogucików. Przylep je do wyjętych z kieliszków oraz folii korpusów. 5. Źrenice zrób z kawałków lukrecji. Z żółtego marcepanu ulep łapki, z czerwonego grzebienie i dzioby. Koguciki ustaw na podstawkach z jasnej masy marcepanowej.
Czas ok. 50 min; porcja – 340 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety