Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowiec serowy"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 227
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 114
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 227
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 114
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera mielonego na sernik.
Do sera dodaj żółtka, cukier oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą i gładką masę. Partiami dodawaj obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej.
Spód i boki tortownicy wylep kruchym ciastem. Przelej masę serową. Piecz ok. 90 min w temp. 180 st. Jabłko pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu.
Czas ok. 110 min; porcja – 360 kcal, cena 1,80 zł.
Jabłka w karmelu
Na patelnię wsyp 3-4 łyżki cukru, poczekaj aż się skarmelizuje. Dodaj masło, wymieszaj, zdejmij z ognia. Wlej łyżkę śmietanki 30 proc., utrzyj na gładką masę. Do masy wrzuć plasterki jabłek. Ponownie ustaw patelnię na palniku. Ogrzewaj jabłka, mieszając, aż całe pokryją się karmelem. Używaj do ciast.Źródło: Świat kobiety