Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec serowy

Śmietanowiec serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowiec serowy"

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu
  • 20 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka prosz. do piecz
  • 1/2 l kremówki
  • 1 op. kruchego ciasta
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • miód
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera mielonego na sernik.

  2. Do sera dodaj żółtka, cukier oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą i gładką masę. Partiami dodawaj obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.

  3. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej.

  4. Spód i boki tortownicy wylep kruchym ciastem. Przelej masę serową. Piecz ok. 90 min w temp. 180 st. Jabłko pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu.

  5. Czas ok. 110 min; porcja – 360 kcal, cena 1,80 zł.

  6. Jabłka w karmelu

  7. Na patelnię wsyp 3-4 łyżki cukru, poczekaj aż się skarmelizuje. Dodaj masło, wymieszaj, zdejmij z ognia. Wlej łyżkę śmietanki 30 proc., utrzyj na gładką masę. Do masy wrzuć plasterki jabłek. Ponownie ustaw patelnię na palniku. Ogrzewaj jabłka, mieszając, aż całe pokryją się karmelem. Używaj do ciast.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń