Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd. Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu. Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu. Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH). Metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego. Składniki na oblanie 2 ciast w formie keksówek - o wymiarach 30x12x8cm (LxWxH): - 1/2 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 3 płaskie łyżki kakao - ciemnego i gorzkiego - 2 łyżki gorącej wody - 1 łyżka żelatyny - 4 łyżki śmietany 18% Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy. Przykładowe ciasto z wykorzystaniem tejże polewy w Moich Przepisach lub tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/ciasto-bananowe-w-polewie-czekoladowej.html
Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody.
Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników.
Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką.
Dodałam zwykłą kwaśną śmietanę UHT 18% bo tylko taką miałam w lodówce i to akurat otwartą ;) Śmietana ma tu generalnie na celu nadać polewie mleczny kolor, zagęścić ją i przełamać gorzki smak kakao. Jeśli ktoś chce w zamian użyć słodkiej śmietanki, też nie widzę problemu.
Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.
Przykładowe CIASTO BANANOWE z wykorzystaniem tejże polewy w Moich Przepisach lub tu:
http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/ciasto-bananowe-w-polewie-czekoladowej.html
Przepis dnia
Aromatyczne babeczki z czekoladowym sercem i pyszna posypka z orzechow laskow...
Odsłon: 4691
Makowiec last minute, kto powiedział ze makowiec musi być drożdżowy. W tym ro...
Odsłon: 8844
wspaniałe w smaku, pięknie wygląda i na przyrządzenie potrzeba mało składnikó...
Odsłon: 611
Makowiec last minute, kto powiedział ze makowiec musi być drożdżowy. W tym ro...
Odsłon: 8844
wspaniałe w smaku, pięknie wygląda i na przyrządzenie potrzeba mało składnikó...
Odsłon: 611
Składniki
Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Dodałam zwykłą kwaśną śmietanę UHT 18% bo tylko taką miałam w lodówce i to akurat otwartą ;) Śmietana ma tu generalnie na celu nadać polewie mleczny kolor, zagęścić ją i przełamać gorzki smak kakao. Jeśli ktoś chce w zamian użyć słodkiej śmietanki, też nie widzę problemu. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.
Przykładowe CIASTO BANANOWE z wykorzystaniem tejże polewy w Moich Przepisach lub tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/ciasto-bananowe-w-polewie-czekoladowej.html
Przepisy Desery
Desery
Warstwowy koktajl owocowy
Desery
Torcik arbuzowy
Desery
Ciasto marchewkowe
Desery
Rolada biszkoptowa z kremem brzoskwiniowym
Warstwowy koktajl owocowy
Koktajl owocowy gości na naszym stole prawie codziennie. Dziś jego odsłona wa...
Odsłon: 230
Torcik arbuzowy
Polecam smaczny torcik arbuzowy , bardzo dobry na upalne dni. Radość dla dzi...
Odsłon: 190