Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strucla makowa na śmietanie"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 105
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 105
Składniki
Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrami i wymieszaj ze śmietaną. Mąkę przesiej, dodaj masło, drożdże z cukrami, żółtka i jajka. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Masa: mleko podgrzej, zalej mak, odstaw do ostygnięcia. Mak osącz, zmiel dwukrotnie. Drożdże rozetrzyj z cukrem i połącz z makiem. Dołóż resztę składników, wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od ręki. Podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj, posmaruj masą makową i zwiń jak roladę. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 40°C. Po 30 min zwiększ temperaturę do 180°C i piecz ok. 50 minut. Cukier puder utrzyj z wrzątkiem, polej ciasto. Udekoruj owocami.Źródło: Naj