Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strudel na cieście francuskim"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 238
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 238
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń, ułóż na deseczce i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 20–25 minut, by rozmarzło. Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko zrumień. Zdejmij z patelni, a kiedy przestygną, posiekaj.
Rodzynki wymieszaj z żurawiną, skrop rumem, odstaw na 10-15 minut. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ drobno pokrój, przełóż do miseczki i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodaj posiekane orzechy oraz rodzynki z żurawiną. Dosyp brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz skórkę startą z cytryny. Farsz dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
Stolnicę lekko oprósz mąką. Ciasto francuskie rozwałkuj na duży cienki placek. Przełóż go na pergamin. Na środek nałóż przygotowane nadzienie. Pozostaw wolne boki, po ok. 20 cm z każdej strony.
Wolne brzegi potnij na paski o szerokości ok. 2 cm. Zawiń je do środka, tak by krzyżowały cię na wierzchu strudla i utworzyły dekoracyjną kratkę.
Ciasto przenieś wraz z pergaminem na dużą blachę z piekarnika. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Piecz przez 20–25 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. Strudel podawaj z lodami waniliowymi albo bitą śmietaną.Źródło: Tina