Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczna rolada drożdżowa"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2824
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2824
Składniki
Drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Masło stop. ostudź. Ubij żółtka z resztą cukru. 1/5 mąki zaparz resztą wrzącego mleka.
Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajka oraz masę żółtkową. Wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj masło i cukier waniliowy, dobrze wyrób. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Masę makową wymieszaj z bakaliami. Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową. Zwiń. Strucle ułóż na blachach przykrytych pergaminem.
Pozostaw jeszcze na 15 minut, a następnie piecz ok. 50 minut w temp. 200 st. Po wystudzeniu udekoruj np. lukrem i rodzynkami.Źródło: Tina