Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczna rolada drożdżowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 140
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 40
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 140
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 40
Składniki
Drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Masło stop. ostudź. Ubij żółtka z resztą cukru. 1/5 mąki zaparz resztą wrzącego mleka.
Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajka oraz masę żółtkową. Wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj masło i cukier waniliowy, dobrze wyrób. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Masę makową wymieszaj z bakaliami. Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową. Zwiń. Strucle ułóż na blachach przykrytych pergaminem.
Pozostaw jeszcze na 15 minut, a następnie piecz ok. 50 minut w temp. 200 st. Po wystudzeniu udekoruj np. lukrem i rodzynkami.Źródło: Tina