Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny karp w galarecie"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 244
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 244
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Obierz włoszczyznę, marchewki i cebule. Połówki cebul obsmaż na suchej patelni, by zbrązowiały – nadadzą ładny kolor wywarowi. Warzywa włóż do garnka i zalej litrem wody. Wrzuć listki, ziele i pieprz, gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Posól.
Wyjmij warzywa i do wywaru włóż pokrojoną w dzwonka rybę oraz głowę. Gotuj 15 min. Wyjmij delikatnie rybę, głowę wyrzuć. Żurawinę zalej 1/4 szkl. wywaru.
Wywar przecedź przez sitko. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i wlej do wywaru. Dodaj lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, podgrzewaj, aż wywar się sklaruje (nie może się zagotować!). Przecedź.
Na dno półmiska wlej odrobinę wywaru. Gdy zastygnie, ułóż kawałki ryby, dekoracyjnie pokrojone marchewki, odcedzoną żurawinę i natkę. Zalej resztą wywaru. Schłodź, by galareta zastygła. Udekoruj listkami natki.Źródło: Naj