Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny tort korzenny

Świąteczny tort korzenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 5368

Dodano:

Odsłon: 1644

Bardzo smaczny tort o smaku piernika, nadziewany smietana z kremem korzennym i confitem owocowym z moreli, jagód peruwianskich i zurawiny. Jest bardzo prosty w wykonaniu i choc lista skladników wydaje sie dluga, ale sa na niej produkty, które sie powtarzaja.

Składniki

  • Skladniki do foremki Ø 18 cm:
  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 75 g mąki tortowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 30 g stopionego masła
  • CONFIT OWOCOWY:
  • 300 g purée morelowego (z owoców z puszki lub świeżych)
  • 150 g jogód peruwiańskich zważonych bez osłonek
  • 100 g suszonych moreli
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • SYROP DO NASĄCZENIA:
  • 70 g cukru
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 30 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • szczypta zmielonej wanilii
  • 1-2 kawałki organicznej skórki pomarańczowej
  • KREM:
  • 330 g bitej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g mascarpone
  • 150 g kremu korzennego (domowego lub gotowego)
  • ½ łyżeczki cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na wstepie kilka uwag dotyczacych skladników.
    Jagody peruwianskie, zwane równiez miechunka peruwianska, rodzynkiem brazylijskim czy wisnia peruwianska, sa dostepne w Polsce, ale mozna je podobnie jak morele zastapic innymi owocami.
    Krem korzenny jest równiez dostepny w sklepach, glównie produkt firmy Lotus "Biscoff Biscuit Spread", ale bardzo latwo jest zrobic krem domowy, który ma róznorodne zastosowanie w kuchni.
    Przepis podalam niedawno:

    https://smaker.pl/przepis-krem-korzenny,168798,konhambos.html

  2. Natluscic dno foremki, boki wylozyc ew. papierem do pieczenia.
    Oddzielic jajka., rozpuscic maslo, ubic biaka z cukrem i sola, dodac delikatnie zóltka.
    Wymieszac make, make ziemniaczana, kakao i przyprawę korzenna, dodac ostroznie do masy jejecznej.
    Wymieszac lyzke ciasta ze stopionym maslem i dodac maslo do ciasta.
    Wlozyc ciasto do foremki i piec w temp 180° C przez ok. 25-30 minut.

  3. Przygotowac mus z moreli i przelac do garnka.
    Pokroic drobno jagody peruwianskie, suszone morele i zurawine.
    Dodac owoce (z wyjatkiem zurawin!) do musu z moreli i podgrzac.
    Gotowac na malym ogniu przez 5 minut, nastepnie dodac zurawine. Wstawic confit przykryty do lodówki, aby ostygl.

  4. Wlozyc wszystkie składnikii syropu do rondelka i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
    Zdjac z ognia i pozostawic na kolejne 15 minut.
    Nastepnie przecedzic, wlac do sloika i ostudzic.

  5. Ubic smietane z cukrem.
    Wymieszac mascarpone z kremem korzennym i cynamonem i dodac bita smietane.

  6. Przeciac biszkopt dwa razy na 3 równe plastry.
    Umiescic pierwszy biszkopt na talerzu i nasaczyc go pomarańczowym syropem, posmarowac korzennym kremem i polowa owocowego confitu.
    Aby owoce nie byly widoczne z boku, "wstrzyknac" waska obwódke z kremu jako "granice".
    Podobnie postapic z drugim biszkoptem.
    Nasaczyc trzeci biszkopt syropem i polozyc na tort nasaczona strona.
    Nasmarowac caly tort cienka warstwa kremu i wstawic do lodówki na co najmniej pól godziny. Nastepnie nalozyc jeszcze raz pozostały krem.

  7. Udekorowac wedlug uznania np. jagodami peruwianskimi, zurawina, kremem i cienka warstwa czekolady.

  8. Tort smakuje najlepiej jesli postoi przez noc w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń